Posts

Showing posts from 2026

20+ Interesting Facts About Pallas's Cats

Image
Pallas’s cat, also known as manul, is a small wildcat native to the steppes and grasslands of Central Asia and its surrounding areas. Mongolia and Russia have the highest population of Pallas’s cats. The range of these wildcats is from China and Mongolia in the east to Iran in the west. The IUCN status of Pallas’s cat is “ Near Threatened .” These cats have become extinct in Azerbaijan and Armenia. Additionally, they are endangered or near threatened in countries like China, Turkmenistan, Pakistan, Mongolia, and Kyrgyzstan. The main reason behind their declining population is hunting due to the cat’s skin, fat, meat, and organs. ( Source ) Pallas’s cat has thick and long fur that protects its body from freezing conditions of its native steppe and grassland region. The dense fur also makes the cat look bigger than its actual size. Apart from the fur, its snowshoe-like paws and thick tail also assists the cat to withstand the freezing mountain climates.  Pallas’s cat is named afte...

25 Interesting Facts About Hippos

  A hippo or hippopotamus is a big semi-aquatic mammal, present in sub-Saharan Africa. Hippos are among the largest land animals , behind only elephants and white rhinos. Adult male hippos are bigger than other rhino species.  There are two hippo species : common hippos and pygmy hippos. Common hippos live throughout sub-Saharan Africa, while pygmy hippos are limited to areas of West Africa. Pygmy hippos are smaller than common hippos and both have slightly different food choices. However, both species have many similar features.  Hippos spend their lives on land and in shallow waters. However, they are the closest living relatives of whales , the marine mammals. Hippos are the only extant animals that share the DNA sequence of whales. ( Source ) Hippos protect their skin during intense sunlight using an extraordinary skin secretion , known as blood-sweat. The name is due to the red and orange colors of this unique natural sunscreen. This oily substance provides four adva...

25+ Interesting Facts About Lions

Image
The lion ( Panthera leo ) is a large big cat, second only to tigers in size. They survive in various types of habitats including savannas, grasslands, open woodlands, etc.  Lions were once present in vast areas of Asia , Africa, and Europe . Currently, their range is limited to sub-Saharan Africa (African lions), and Gir National Park in India (Asiatic lions).  Lions can sleep up to 20 hours a day, one of the longest durations among big cats. Lions hunt during dusk and dawn, the time when their prey is less active. Therefore, long sleeping hours during the day enable them to conserve energy for hunting at the right time.  A lion can produce the loudest roar of any big cat , up to 114 dB. This roar can reach  as far as 8 kilometers (5 miles) away. Lions are the most social big cats . They live in groups, known as pride, containing 5 to 30 members. Comparatively, other big cats are primarily solitary. ( Source )  These social mammals form groups, known as pride...